Posted on Leave a comment

Чокър

В миналото е имало много и различни чокъри, които са били носени по различни причини. Но самата стилистика и начин на употреба, остават същите, откакто се е появил този аксесоар. Много източници твърдят, че чокърите са забелязани за пръв път през 1798 година, всъщност има предположение, че чокърите се появяват още преди това, когато Ан Болейн (1507 г-1536 г) е изобразена с подобна на чокър огърлица, в множество рисунки от онази епоха. Нейната най-известно колие е направено от тънки ленти с перли и висулка, изобразяваща буквата “Б”, което тя носи плътно около врата си.През 60-те години на миналия век за огърлиците тип чокъри, се доказва от картината на Моне – “Олимпия” (1863 г), която изобразява проститутка, носеща панделка около шията си. Независимо от това много придворни дами от по- висши слоеве в обществото, по време на викторианската епоха, също са носели чокъри.

Чокърите са най-новата тенденция при колиетата, но малко хора знаят, че това бижу всъщност има 100-годишна история. Това доказва основния принцип на модата – всичко се върти, всичко се повтаря. Новото е добре забравено старо
През 90-те години на 20 век много дами украсиха шиите си с тези тънки каишки. През 1880 година чокърите са основно от кадифе, защото този плат много нежно обгръща женската шия. В средата обикновено се поставяло флорално бижу – медальон с рози и обков от малки перли. По-късно колиетата стават с още по-изчистен дизайн. Ренесансовите форми и цветове са пренебрегнати. Лентата се връзва само на кокетна панделка с два отпуснати края.

Няколко портрета на кралица Виктория (в периода 1819 г-1901 г), по време на нейното царуване, които я изобразяват с различни чокъри, като част от нейната визия. Също Александра- принцесата от Уелс (в периода 1844 г-1925 г.), често е носела чокър огърлици, с които е прикривала белег на шията й, за който се смята, че е в следствие на операция през детството. Принцеса Александра е започнала да оказва значително влияние върху модата, определяйки тенденциите за следващите 50 години, тъй като дамите от обществото започнали да я копират и да се опитват да и подражават. По време на викторианската епоха богатите дами започват да носят чокъри, много от които са били украсени и инкрустирани със скъпоценни камъни.

Чокър тенденцията от 20-те години, според която дамите носят панделки с мъниста около врата, се връща и през 40-те години на миналия век, където чокърите са под формата на така наречените “кучешки яки”. По това време те нашумяват и стават изключително актуални. Изработват се от различни материали като дантела, кадифе, перли и диаманти.

През 90-те години на миналия век, чокърите отново стават модерни и много известни личности започват да ги популяризират. Един от най-запомнящите се видове чокъри от това време са чокър- “татуировките”. Голям брой хора си татуират подобни на чокъри гривни или колиета. Междувременно са модерни и чокърите от ластик, гума, прежда и най- различни други материали.

И така през последните години, чокърите отново имат възход, което продължава до днес. Чокърите също присъстват в тенденциите за тази пролет и лято. Днешните чокъри са за комбинация от текстури, модели, материали и цветове, изключително интересни и нетрадиционни, свежи и прекрасни. Чокърите, направени с тежки вериги, месинг, ивици, бижута и перли, имат своето място на модните подиуми в момента.

Вашият коментар