Posted on

Перла

перли

Перла се образува когато песъчинка или друга дребна частица случайно попадне в тялото на мидата и започне да я дразни. Ако мидата не успее да изхвърли чуждото тяло, тя започва да отделя специално вещество, наречено седеф, с което го обвива.

Перлите са известни повече от 6000 години. Добиват се в страни като Индия, Шри Ланка, Таити, Иран и в Червено море. Много високо ценен още в Древен Египете бил перленият бял цвят с розов оттенък. Най-скъпите перли са с розов и синкав оттенък. Перлата има и други цветови оттенъци златист, сребрист, зелен, черен, съществуват и такива в цветовете на дъгата.

Преди 20 век перли са се добивали само от дълбините на топлите морета, а професията на ловците на бисери се е считала за изключително опасна. Вече съществуват плантации за култивирани сладководни бисерни миди, като продукцията им съставлява над 90% от съвременната търговия с перли. Самият процес на култивиране е разработен още през 13 век в Хучау, Китай. Истинският успех обаче идва едва през 1924 г., с откриването на мидата икешо. Оттогава насам уникалните качества на сладководната перла се ценят високо.

С перлите са свързани много поверия. В Древен Римте са били считани за символ на властта и мъдростта, а за жените са били носители на щастие и сладострастни съновидения. Индийците са използвали перлите като талисмани. Материал Укипедиа.

Posted on

Перидот

перидот

Πеридот e бил пo-цeнeн oт диамантa. Toзи камък e популярен c три имeнa – перидoт, Сhrуѕоlіт и Оlіvіn, зaщoтo Перидoтът e скъпoцeнeн камък и е e разнообразие нa Оlіvіn. Tъpгoвцитe нa скъпoцeнни камъни също гo назовават Oливин, което е произлязлo oт гpъцкатa дyмa „реrіdоnа“, което има смисъла на „дава мнoгo”.

Хризолита или перидота, както още се нарича е един от най-старите скъпоценни камъни, познат е още от 1500г. пр.Хр. Освен на Земята се среща и в паднали метеорити, на Марс и луната.

Хризолита е използван за направата на бижута от хиляди години. Някои историци даже смятат, че известните „Смарагди на Клеопатра“ са всъщност Хризолити. Пренесени са в Европа от Кръстоносците и са използвани за направата на църковни украшения.

Наполеон е използвал Хризолит за да убеди Жозефин в неумиращата си любов и почит към нея.

Πеридот e eдин oт рядките скъпоцeнни камъни само в eдин цвят. Цвeтa мy e зелeн cъc злaтиcти oтeнъци или по плътен с черни ивици. Πeридoтът e желязo-мaгнезиeв силикат и цвeтa мy се дължи нa жeлязото. Hюaнcитe мy мoжe дa ca жълто -зeлени, бяло или кафявo-зeлeни. Πeридoт e твъpд и дoстигa дo 6.5-7 пo скалaтa нa Mоос. Haй-хубавите камъни идвaт oт гpaничния paйoн мeждy Πaкиcтaн и Aфгaниcтaн. Има го oщe и в Mиaнмар, Kитaй, CAЩ, Aфpика и Aвcтpaлия.

Posted on

Мъниста

мъниста

Стъклени мъниста красиви, в различни цветове и гами от излято стъкло. Различни видове цветни и ефектни алванизирани стъклени мъниста, различни стъклени перли, направени от матирано стъкло или дифузно оцветено стъкло.Малки ситни стъклени мъниста произведени в Чехия допълват и украсяват бижута да изглеждат различни, творчеси и красиви.

Мъниста има изработени от различни материали – дърво, акрил, сплав метал и други.

Posted on Leave a comment

Чокър

В миналото е имало много и различни чокъри, които са били носени по различни причини. Но самата стилистика и начин на употреба, остават същите, откакто се е появил този аксесоар. Много източници твърдят, че чокърите са забелязани за пръв път през 1798 година, всъщност има предположение, че чокърите се появяват още преди това, когато Ан Болейн (1507 г-1536 г) е изобразена с подобна на чокър огърлица, в множество рисунки от онази епоха. Нейната най-известно колие е направено от тънки ленти с перли и висулка, изобразяваща буквата “Б”, което тя носи плътно около врата си.През 60-те години на миналия век за огърлиците тип чокъри, се доказва от картината на Моне – “Олимпия” (1863 г), която изобразява проститутка, носеща панделка около шията си. Независимо от това много придворни дами от по- висши слоеве в обществото, по време на викторианската епоха, също са носели чокъри.

Чокърите са най-новата тенденция при колиетата, но малко хора знаят, че това бижу всъщност има 100-годишна история. Това доказва основния принцип на модата – всичко се върти, всичко се повтаря. Новото е добре забравено старо
През 90-те години на 20 век много дами украсиха шиите си с тези тънки каишки. През 1880 година чокърите са основно от кадифе, защото този плат много нежно обгръща женската шия. В средата обикновено се поставяло флорално бижу – медальон с рози и обков от малки перли. По-късно колиетата стават с още по-изчистен дизайн. Ренесансовите форми и цветове са пренебрегнати. Лентата се връзва само на кокетна панделка с два отпуснати края.

Няколко портрета на кралица Виктория (в периода 1819 г-1901 г), по време на нейното царуване, които я изобразяват с различни чокъри, като част от нейната визия. Също Александра- принцесата от Уелс (в периода 1844 г-1925 г.), често е носела чокър огърлици, с които е прикривала белег на шията й, за който се смята, че е в следствие на операция през детството. Принцеса Александра е започнала да оказва значително влияние върху модата, определяйки тенденциите за следващите 50 години, тъй като дамите от обществото започнали да я копират и да се опитват да и подражават. По време на викторианската епоха богатите дами започват да носят чокъри, много от които са били украсени и инкрустирани със скъпоценни камъни.

Чокър тенденцията от 20-те години, според която дамите носят панделки с мъниста около врата, се връща и през 40-те години на миналия век, където чокърите са под формата на така наречените “кучешки яки”. По това време те нашумяват и стават изключително актуални. Изработват се от различни материали като дантела, кадифе, перли и диаманти.

През 90-те години на миналия век, чокърите отново стават модерни и много известни личности започват да ги популяризират. Един от най-запомнящите се видове чокъри от това време са чокър- “татуировките”. Голям брой хора си татуират подобни на чокъри гривни или колиета. Междувременно са модерни и чокърите от ластик, гума, прежда и най- различни други материали.

И така през последните години, чокърите отново имат възход, което продължава до днес. Чокърите също присъстват в тенденциите за тази пролет и лято. Днешните чокъри са за комбинация от текстури, модели, материали и цветове, изключително интересни и нетрадиционни, свежи и прекрасни. Чокърите, направени с тежки вериги, месинг, ивици, бижута и перли, имат своето място на модните подиуми в момента.