Posted on

Чокър

В миналото е имало много и различни чокъри, които са били носени по различни причини. Но самата стилистика и начин на употреба, остават същите, откакто се е появил този аксесоар. Много източници твърдят, че чокърите са забелязани за пръв път през 1798 година, всъщност има предположение, че чокърите се появяват още преди това, когато Ан Болейн (1507 г-1536 г) е изобразена с подобна на чокър огърлица, в множество рисунки от онази епоха. Нейната най-известно колие е направено от тънки ленти с перли и висулка, изобразяваща буквата “Б”, което тя носи плътно около врата си.През 60-те години на миналия век за огърлиците тип чокъри, се доказва от картината на Моне – “Олимпия” (1863 г), която изобразява проститутка, носеща панделка около шията си. Независимо от това много придворни дами от по- висши слоеве в обществото, по време на викторианската епоха, също са носели чокъри.

Чокърите са най-новата тенденция при колиетата, но малко хора знаят, че това бижу всъщност има 100-годишна история. Това доказва основния принцип на модата – всичко се върти, всичко се повтаря. Новото е добре забравено старо
През 90-те години на 20 век много дами украсиха шиите си с тези тънки каишки. През 1880 година чокърите са основно от кадифе, защото този плат много нежно обгръща женската шия. В средата обикновено се поставяло флорално бижу – медальон с рози и обков от малки перли. По-късно колиетата стават с още по-изчистен дизайн. Ренесансовите форми и цветове са пренебрегнати. Лентата се връзва само на кокетна панделка с два отпуснати края.

Няколко портрета на кралица Виктория (в периода 1819 г-1901 г), по време на нейното царуване, които я изобразяват с различни чокъри, като част от нейната визия. Също Александра- принцесата от Уелс (в периода 1844 г-1925 г.), често е носела чокър огърлици, с които е прикривала белег на шията й, за който се смята, че е в следствие на операция през детството. Принцеса Александра е започнала да оказва значително влияние върху модата, определяйки тенденциите за следващите 50 години, тъй като дамите от обществото започнали да я копират и да се опитват да и подражават. По време на викторианската епоха богатите дами започват да носят чокъри, много от които са били украсени и инкрустирани със скъпоценни камъни.

Чокър тенденцията от 20-те години, според която дамите носят панделки с мъниста около врата, се връща и през 40-те години на миналия век, където чокърите са под формата на така наречените “кучешки яки”. По това време те нашумяват и стават изключително актуални. Изработват се от различни материали като дантела, кадифе, перли и диаманти.

През 90-те години на миналия век, чокърите отново стават модерни и много известни личности започват да ги популяризират. Един от най-запомнящите се видове чокъри от това време са чокър- “татуировките”. Голям брой хора си татуират подобни на чокъри гривни или колиета. Междувременно са модерни и чокърите от ластик, гума, прежда и най- различни други материали.

И така през последните години, чокърите отново имат възход, което продължава до днес. Чокърите също присъстват в тенденциите за тази пролет и лято. Днешните чокъри са за комбинация от текстури, модели, материали и цветове, изключително интересни и нетрадиционни, свежи и прекрасни. Чокърите, направени с тежки вериги, месинг, ивици, бижута и перли, имат своето място на модните подиуми в момента.

Posted on

Синьо око против уроки

Окото на Назар – така се наричат сините мъниста, изработени като очи, които всеки един от нас е виждал и най-вероятно притежава. Синьото око е един от най-разпространените амулети в Турция, Сирия, Египет, Армения Гърция, Кипър и Азербайджан и др.

Носенето на малките сини очи е хилядолетна практика. Те са често разменяни като подарък, като красиви накити. Със синьото око се украсяват колите, офисите и къщите, за да ги предпазят от уроки. Смята се, че стъкленото око вижда цялата лошотия и е в състояние да я прогони.

В миналото се е смятало, че хората, имащи сини очи, са с „лош поглед” и имат способността да урочасват силно. Именно поради това се смята, че носенето на амулет с форма на око отблъсква вредоносната сила, като се „взира“ директно към зложелателя. Смята се, че когато Окото на Назар се пропука или счупи, то е приело в себе си злото и трябва да се подмени с ново.

Произходът на сините очи е неизвестен. Предполага се, че е свързан с всевиждащото око на Хорус, а други го наричат „Окото на Пророка“.

Окото на Назар се радва на изключително силна почит в Египет. Използвано е със статута на мощен талисман още във времето на древноегипетските култури. Една от легендите гласи, че когато египетският бог Хор отворил очите си, светлината се разляла над света. Поради това се смята, че окото освен да пропъжда злите сили, има и способността да привлича доброто.

 

 

Posted on

Флуорит

Флуоритът е най-популярният минерал сред колекцийте на минерали редом с кварца. Прочут с огромното си разнообразие от цветове, той често е наричан „Най-цветният минерал на света”. Cпopeд няĸoи лeгeнди Флyopитът e дoмът нa дъгaтa,но флуоритът не е просто поредният красив камък; той има няколко невероятни характеристики. Флуорит е силно защитен и стабилизиращ камък, полезен за заземяване и хармонизиране на духовна енергия. Когато се работи с по-горните чакри, флуорит увеличава интуитивни способности, свързва човешкия ум с универсално съзнание, и се развива връзка с Духа. Флуорит също може да предпази потребителя от психична манипулация. Флуорит се използва също така за подобряване на умствените функции чрез балансиране на химията в мозъка. Униĸaлнaтa мy цвeтoвa гaмa e пpeвъpнaлa тoзи интepeceн ĸaмъĸ в чecтo cpeщaнo yĸpaшeниe зa мъниcтa и дpyги ĸoмпoнeнти нa бижyтa.

Kaмъĸ нa Cĸopпиoн, Boдoлeй и Pиби. Cимвoлизиpa oтгoвopнocт и пoдчинение. 

Koмбиниpaн c дpyги ĸaмъни зacилвa тяxнaтa eнepгия, ocoбeнo aĸo ca ĸaмъни зacилвaщи дyxoвнocттa и paзвивaщи иcтинaтa и миpa.

Bъпpeĸи чe oбиĸнoвeнo ca пoлyпpoзpaчни Флyopититe бивaт и c нюaнcи нa бялo, ĸaфявo, cиньo, жълтo, лилaвo, чepвeнo и зeлeнo.

Koмбиниpaн c дpyги ĸaмъни зacилвa тяxнaтa eнepгия, ocoбeнo aĸo ca ĸaмъни зacилвaщи дyxoвнocттa и paзвивaщи иcтинaтa и миpa.

Rаіnbоw Флyopит – Taзи paзнoвиднocт нa Флyopитa cъдъpжa тpи paзлични цвятa виoлeтoвo, зeлeнo и cиньo. Tъй ĸaтo тoзи ĸaмъĸ cъдъpжa тpи цвятa тoй щe ви пoмoгнe дa ce излeĸyвaтe нa тpи нивa: дyxoвнo, eмoциoнaлнo и yмcтвeнo. Kaĸвитo и дa ca вaшитe пpoблeми Rаіnbоw Флyopитът щe ви нacoчи ĸaĸвo дa нaпpaвитe, зa дa пocтигнeтe пълнo изцeлeниe.

Лилaв Флyopит – пoдoбpявa cпocoбнocтитe  зa мeдитaция, yвeличaвa пcиxичecĸoтo  paзвитиe и нocи дyшeвeн миp и пълнoтa. 

Зeлeн Флyopит –cлyжи зa изцeлeниe нa вcичĸи нивa. Изпoлзвaйтe тoзи ĸaмъĸ ĸaтo мocт ĸъм вaшeтo личнocтнo изpacтвaнe. Toй e ycпoĸoявaщ ĸaмъĸ, нo в cъщoтo вpeмe ни дaвa  ĸypaж дa пpoдължим нaпpeд пo пътя.

Posted on

Буда

Историческият Буда на нашата епоха е роден като принц Сидхарта Гаутама около 560 г. пр.н.е. в Индия. Получава възможно най-доброто възпитание и образование и израства сред изобилие и красота.

Когато става на 29 години, младият принц решава да излезе тайно от двореца и за първи път вижда в три последователни дни един стар, един болен човек и един мъртвец. Това го разтърсва и му помага да осъзнае, че в живота няма нищо постоянно, и че дори най-радостните преживявания и най-добрите условия един ден ще изчезнат. Той напуска дома и семейството си, за да намери това, което носи трайно щастие и смисъл и не зависи от никакви външни условия.

В продължение на шест години той учи от най-добрите учители на Индия и изпробва различни методи за работа с ума. Накрая сяда в дълбока медитация под едно дърво в днешна Бодхгая и постига състоянието на пълна реализация, наречено просветление. То представлява трансформацията на всичко, което замъглява яснотата на ума, и пълното развитие на неговите присъщи съвършени качества.

Ученията на Буда, резултатът от които е безстрашие, радост и доброта, са основна религия в няколко източноазиатски страни. Буда преподава за абсолютното и обусловено съществуване по начин, който прави будизма директно приложим в ежедневието ни. Това разбиране прави преживяването на трайно щастие възможно. Будизмът не следва догми. Вместо това, той насърчава критична проверка от страна на интересуващите се. Използвайки подходящи медитации, интелектуалното разбиране на ученията се превръща в лично, трайно преживяване. Целта на ученията на Буда е пълното развитие на потенциала на тяло, реч и ум.